Meer door minder – minimalisme volgens Joshua Becker

De afgelopen dagen heb ik ademloos zitten lezen in een boek van Joshua Becker, getiteld: “The More of Less. Finding the Life You Want Under Everything You Own.” Je zou het kunnen omschrijven als een filosofie van het minimalisme. Maar minimalisme volgens Becker betekent niet dat je niets meer mag bezitten. Het gaat er vooral om dat je hele bewuste keuzes maakt.

Becker beschrijft eerst hoe we in de huidige consumptiemaatschappij zoveel spullen bezitten dat we erdoor worden opgeslokt. We komen altijd geld en tijd tekort voor alles wat we ‘willen’ (of ‘moeten’ volgens de maatschappij). Maar wat als we daar nu gewoon mee ophouden? Wat als we besluiten om daar niet meer aan mee te doen en alleen nog kiezen voor wat we echt belangrijk vinden? Minimalisme gaat bij Becker dus zeker niet alleen om minder spullen, het gaat om een hele levenshouding.

Maar die levenshouding begint wel degelijk bij ontspullen. Of zoals Becker het zegt: “You don’t need to own all that stuff.” Al die spullen kosten alleen maar tijd (om schoon te houden) en geld (om aan te schaffen en te onderhouden). Door hier hele bewuste keuzes in te maken hou je geld en tijd over voor andere dingen. Voor Becker hoort het er bij om dat geld en die tijd vervolgens zeker ook in te zetten voor anderen en niet alleen voor jezelf. Daarvan word je een gelukkiger mens, daar is hij van overtuigd!

Alles bij elkaar is Becker geen ‘standaard’ minimalist in de zin van het streven naar een compleet leeg huis. Maar hij weet je wel te inspireren om je eigen huis weer eens goed onder de loep te nemen. Nou was ik daar al langer mee bezig, maar boeken zoals deze helpen mij om op het juiste pad te blijven!

De Engelse versie van het boek bestel je hier, de Nederlandse vertaling is te vinden via deze link.This entry was posted in minimaliseren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *