Kleiner wonen

Een paar jaar geleden woonde ik in een koopwoning in Raamsdonksveer. Het was een ruime eensgezinswoning met vier slaapkamers. Ik deelde het huis met een kat en twee konijnen. Meer dan genoeg ruimte dus

Het nadeel van zoveel ruimte is dat je het ook gaat vullen. De zolder stond vol met klusspullen en electrische apparaten. Ik had een grote studeerkamer/bibliotheek/naaikamer met vier boekenkasten, een logeerkamer voor gasten en een grote en volle vijfdeurs kledingkast. Het was een hele klus om alles een beetje opgeruimd en schoon te houden.

Bovendien moest er geklust worden. Toen ik het huis kocht was er in geen dertig jaar iets aan gedaan. In drie jaar tijd verving ik de keuken, plaatste nieuwe kozijnen met dubbelglas, maakte van het oerwoud een tuin, schilderde de binnenkozijnen en de trappen, enzovoorts. Er leek nooit een eind aan te komen. En hoewel ik alles zelf deed met behulp van een handige vader ging al mijn geld in het huis zitten.

Tijdens een hypomane periode zo’n 3,5 jaar geleden was ik het huis opeens zat. Ik voelde me nog steeds niet thuis in Raamsdonksveer en het opbouwen van een vriendenkring was niet gelukt. Ik was het zat dat ik elke cent in het huis ging zitten. Ik was het zat dat al mijn vrije dagen opgingen aan klussen in plaats van leuke fietsweekendjes en vakanties. In een opwelling belde ik een makelaar en zette ik het huis te koop.

Ik had het huis in slechte staat en op het dieptepunt van de markt gekocht. Daardoor kon ik het nu vrij makkelijk weer verkopen met zelfs een kleine winst. Binnen drie maanden was ik het huis kwijt.

En toen… besloot ik terug te gaan naar mijn roots. Terug naar Zuid-Limburg. Ik ruimde grondig op en trok in bij mijn ouders op zolder. Na een jaar verhuisde ik naar een huurappartementje met tuin, ook met 1 slaapkamer. Een behoorlijke achteruitgang, zouden veel mensen vinden. Maar ik vind het heerlijk om niet meer de verantwoordelijkheid te hebben voor een koophuis. Als er iets kapot is hoef ik maar te bellen en het wordt gerepareerd. En als ik me even kwaad maak kan ik in een uur mijn hele huis gepoetst hebben!

En al die spullen die ik had? Die zijn grotendeels weer verdwenen naar Marktplaats en de kringloopwinkel. Van de vier boekenkasten is er nog eentje over, de rest staat op mijn e-reader of kon weg. Het logeerbed is getransformeerd naar een bedbank in de woonkamer. Alleen mijn berging staat nog vol met gereedschap dat ik niet meer nodig heb, maar waar ik nog geen afstand van kan doen. Misschien toch dit weekend maar eens uit gaan mesten…


This entry was posted in minimaliseren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *