YNAB – You need a budget

Sinds ik ziek werd ben ik er zo’n 30% in inkomen op achteruit gegaan. Bij een parttime inkomen merk je dat goed! Long story short, ik kwam niet meer uit met mijn geld. Dat kwam ook omdat ik ziek was en geld wel het laatste was waar ik me druk om kon/wilde maken. Dus teerde ik in op mijn spaargeld.

Maar daar moet natuurlijk wel een keer een einde aan komen, anders komt er een keer een einde aan het spaargeld! En dus heb ik twee maanden geleden eindelijk eens alles goed op een rijtje gezet. Eerst deed ik dat in een Excel-bestandje, maar al snel ontdekte ik het programma YNAB – You Need A Budget. Dit is een budgetteerprogramma waar je heel makkelijk al je inkomsten en uitgaven kan invoeren. Ook kun je geld opzij zetten voor uitgaven die bijvoorbeeld maar eens per drie maanden of eens per jaar terugkomen. En je kunt sparen voor leuke doelen, zoals bijvoorbeeld een vakantie.

Het idee achter dit programma is dat je budgetteert tot nul. Dat wil zeggen dat elke euro die binnenkomt direct een bestemming krijgt: boodschappen, kleding, huur, sparen. Dat klinkt heel streng, maar het programma gelooft er juist in dat je vervolgens flexibel moet zijn met je budget. Als bijvoorbeeld je hele familie onverwacht een week op bezoek komt heb je meer geld nodig voor boodschappen. En dat is prima, want familie is belangrijk. Dus kijk je uit welk budget je dit kan halen.

De makers van YNAB geloven erin dat je uiteindelijk steeds beter leert voorspellen hoeveel geld je nodig hebt in elke categorie. Door je bewust te zijn van wat je nodig hebt en hoeveel je uitgeeft zul je uiteindelijk geld overhouden, ook met een klein inkomen. Vooral doordat je niet meer steeds wordt verrast door onverwachte uitgaven! Ik gebruik het programma nu een maand en ben zeer enthousiast. Het is zeer gebruiksvriendelijk en heeft bovendien een handige mobiele app waardoor je al je uitgaven direct kan bijhouden. Daarnaast krijg je regelmatig mailtjes over de filosofie achter YNAB en over leren budgetteren.

Het enige nadeel van YNAB? Het kost geld. De eerste 34 dagen zijn gratis, maar daarna betaal je $6.99 per maand. Op dit moment vind ik het dat waard. Ik kan me voorstellen dat als ik over een paar maanden helemaal gewend ben aan mijn nieuwe budgetten, ik het programma dan niet meer nodig heb.

This entry was posted in geld. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *