Onzekerheid

De afgelopen drie jaar ging het met mijn gezondheid op en af in heel heftige pieken en dalen. Soms ging het een tijdje wat beter. Dan ging ik weer sporten, bezocht ik mijn koor en probeerde ik wat te lezen. Ik durfde weer een klein beetje te leven. Maar altijd kwam het moment dat mijn stemming omsloeg. Ik werd hypomaan, druk en kooplustig, en wist al dat dit niet lang goed kon gaan. Of ik werd van de ene op de andere dag heel depressief en suicidaal. Dan lukte er niets meer en werd ik een gevaar voor mezelf. Een opname bij de GGZ was dan nooit ver weg.

De onvoorspelbaarheid van mijn bipolaire stoornis was niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Het maakte niet uit wat ik probeerde, hoeveel medicijnen ik slikte, hoe netjes ik op tijd naar bed ging, het ging telkens toch weer mis. Dat maakt een mens heel onzeker!

In oktober ben ik weer met nieuwe medicatie gestart en sinds november gaat het goed met mij. Ik durf zelfs (heel zachtjes) te zeggen dat het beter gaat dan ooit in de afgelopen drie jaar. Ik hou mijn huis (redelijk) op orde. Ik kook elke dag voor mezelf. Mijn stemming is goed. Ik heb genoeg energie om te sporten, om vrijwilligerswerk te doen, om op de hei te gaan wandelen. Ik durf met de trein op bezoek bij vrienden. Ik leef weer!

En dat is eng… Heel eng… Want als het nu weer mis gaat, dan is de teleurstelling des te groter. Als het nu weer mis gaat, dan volgt waarschijnlijk weer een nieuwe opname, met het uitproberen van nieuwe medicatie. Moet ik daarna weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van mijn leven. En dus denk ik bij elk signaaltje dat het wat minder gaat: oh help, daar gaan we weer!

Die onzekerheid zal voorlopig nog wel even blijven. Alleen de tijd zal leren of mijn hypomanieen en depressies nu redelijk onder controle zijn. De realiteit is dat het morgen weer mis kan gaan. Maar hopelijk blijft het nog lang stabiel en kan ik nu weer gaan bouwen aan een normaal leven.

This entry was posted in bipolaire stoornis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *