Hypomanie

Bij een bipolaire stoornis schommelt je stemming tussen twee uitersten: depressie en (hypo)manie. Een manische periode wordt gekenmerkt door o.a.:

  • Verhoogd gevoel van geluk
  • Het gevoel hebben de hele wereld aan te kunnen, erg zelfverzekerd zijn
  • Euforie
  • Verhoogd energiepeil met tegelijk een verminderde behoefte aan slaap
  • Snel praten
  • Impulsiviteit
  • Ondoordachte aankopen
  • In een opwelling belangrijke beslissingen maken
  • Hyperseksualiteit
  • Makkelijk irriteerbaar

Bron: wikipedia

Ben je manisch, dan verlies je vaak alle contact met de realiteit. Ben je hypomaan (hypo=minder) dan zijn de symptomen minder duidelijk en kun je vaak nog redelijk functioneren. Gelukkig word ik alleen hypomaan, niet manisch. Voor mij geldt dat ik in die perioden energie voor tien heb, vol zit met plannen en het huis binnen no-time is opgeruimd. Het leven is een heerlijke flow en daar kan ik echt van genieten, dat is de leuke kant. Helaas heeft de medaille ook een keerzijde: ik ben erg onrustig, slaap slecht, ben supersnel geirriteerd (bijvoorbeeld in het verkeer) en geef veel te veel geld uit. Na enkele weken hypomanie ben ik zo uitgeput dat ik terugval in een depressie. Een vicieuze cirkel dus.

Wat ik hieraan kan doen? Het belangrijkste is om mezelf niet voorbij te rennen, maar voldoende rust te nemen. Dus niet de hele dag door rennnen, maar tussendoor ook een uurtje op de bank hangen. Niet midden in de nacht nieuwe blogposts gaan schrijven omdat je dan inspiratie hebt, maar op tijd naar bed, indien nodig met slaappil. Niet zo opgaan in een activiteit dat je vergeet te eten, maar vaste tijdstippen voor het eten aanhouden. Contragedrag noemt mijn behandelaar dat: niet opgaan in je manische gedrag, maar jezelf dwingen tot rustmomenten.

In een hypomane periode kan ik ook heel goed geld uitgeven op allerlei vlakken. In de supermarkt ben ik twee keer zoveel kwijt aan boodschappen, omdat alles lekker en noodzakelijk lijkt. Een boodschappenlijstje (en me daar heel streng aan houden) doet dan wonderen. Maar ik koop ook boeken, cd’s, kleding, online cursussen. Zelfs de aankoop van mijn huis werd (denk ik nu) gedaan in een hypomane periode. Ik ben nog op zoek naar de juiste methode om hier de rem op te zetten. Want achteraf zit ik met spullen die ik helemaal niet nodig heb en die vaak niet meer terug kunnen. Bovendien kan ik me zulke aankopen helemaal niet veroorloven!

Al met al lijkt hypomanie in het begin altijd even leuk, maar word ik al snel heel erg moe van mezelf. Bovendien is er altijd de angst voor de depressie die hoe dan ook zal volgen. Daarom word ik ook in een hypomane periode goed in de gaten gehouden door mijn familie en vrienden en mijn behandelaars. Zij hebben het vaak eerder dan ik door dat mijn stemming verhoogd is. Bijvoorbeeld omdat ik opeens veel meer appjes stuur! Met hun hulp kan ik dan weer zoeken naar een goede balans. Op dit moment ben ik heel licht hypomaan, maar zet het niet door. Het lijkt er dan ook op dat de medicatie waarmee ik in oktober ben gestart goed werkt. Duimen jullie met me mee dat het zo blijft?

This entry was posted in bipolaire stoornis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *